Kakav treba biti svećenik (misionar)?

Dragi moji, evo novog teksta, možda mislite kako je drugačiji od dosadašnjih, i imate polu pravo. Tekst nije drugačiji što se tiče poruke, drugačiji je što se tiče osoba.
Vidite, svaki svećenik je misionar, ne mora otići u Afriku, Aziju, Oceaniju da bi bio misionar. Navještaj Evanđelja svakom čovjeku je misionarski  čin. Svećenik zaređen u Bosni i poslan u župu Novi Šeher je misionar, Božji namjesnik na tom mjestu. Svećenik zaređen u Njemačkoj, i poslan na župu u Klagenfurt je misionar, Božji namjesnik na tom mjestu. 

No, ipak puni smisao riječi misionar je odlazak u krajeve gdje Evanđelje još nije došlo. Tako nas uči i Krist u Svetom pismu gdje kaže apostolima da idu po svem svijetu u navještaju Riječ Njegovu. 

Onaj koji je poslan od Krista nije tu poslan kako bi bio gospodar i vladar nepoučenog naroda u vjeri. Poslan je kako bi tom istom narodu služio, bio na pomoć. Ni Krist nije bio netko tko je svevladar, netko tko se postavlja za nadmoćnog, nego je sluga u prvom redu.

Tako i misionar treba biti sluga, treba biti podložan narodu u kojemu djeluje. Ne u smislu robovskog podlaganja, nego biti za i biti u narodu. Njihove nevolje proživljavati zajedno s njima, njihovu sreću uvećati za još više, napose ako se radi o siromasima. Biti njihov voditelj, ali jednak njima, ne mijenjati ih kao narod, ne mijenjati njihove običaje, kulturu, stil života. Nego se inkulturirati u njihov život, dopustiti da oni promijene njega. Što se često i dogodi.

Krist je svoju ljubav pokazao tako što se dao razapeti na križ. Bog koji je umro na križu, Bog je dao život za maloga čovjeka, da ga otkupi od grijeha, da mu bude uzor. Misionaru Krist treba biti uzor na prvom mjestu, i ako je Krist mogao umrijeti za sve nas, možemo i mi djelovati za ljude. Ne moramo umrijeti poput Krista, ali dozvoliti 'umirati' za ljude dajući sebe u potpunosti.

Kristova veličina se očituje i u tome što je svjedočio svojim djelom. Nije ništa pisao, nije pisao o križu, muci i smrti. Pokazao je svoju ljubav primjerom. Tako i misionar treba činiti, ne govoriti, nego pokazivati sebe i davati se za primjer čovjeku kojemu je poslan. Ne propovijedati, a ne činiti što propovijeda. Ne dijeliti lijepe savjete koje svatko želi čudi, a da ih on ne provodi.

Misionari, budimo primjer! Svi, kako ja kao budući, tako i vi kao sadašnji! 💓



Youtube kanal
Instagram
Donacije/Donations

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kako sam odlučio postati fratar?

Utemeljitelj franjevačkog reda- Sv. Franjo Asiški- prvi dio

Mučenici iz DR Konga